Aangescherpte regels voor risicovolle honden

Na een aantal bijtincidenten pleit de politiek voor striktere regels voor agressieve honden. De regels voor het houden van bepaalde honden moeten strenger worden. Ook moeten eigenaren van dergelijke dieren gestraft kunnen worden bij bijtincidenten.

Bepaalde hondenrassen kunnen zeer agressief zijn als ze niet de juiste opvoeding krijgen. Honden zoals de Pitbull, Bulterriër of de Dobermann kunnen als huisdier gehouden worden, maar de baasjes moeten wel weten hoe ze met de honden om moeten gaan.

Het fokken verbieden

Tot zeven jaren geleden was het houden en fokken van bepaalde hondenrassen verboden. Dit was wettelijk vastgelegd om het aantal bijtincidenten terug te dringen. Dit was geen succes. Daarom is het fokverbod weer ingetrokken. Het is nu zo geregeld dat honden die zich agressief gedragen afgemaakt kunnen worden. De regels die hiervoor gelden verschillen per gemeente. Volgens Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw moet het anders. Er moet een landelijk protocol komen waarin is vastgelegd hoe risicovolle honden minder incidenten veroorzaken.

Hoeveel bijtincidenten per jaar?

Jaarlijks worden er ongeveer 150.000 mensen gebeten. Gemiddeld is 30% van deze bijtincidenten ernstig te noemen. Naar verhouding gaat het vaak om kinderen die het slachtoffer zijn. Het gaat hierbij overigens niet alleen om letsel door agressieve honden. Letsels die tijdens het spelen met honden werden opgelopen zijn ook meegeteld. Letselschades door het bijten van andere honden zijn niet inzichtelijk gemaakt. Het leed kun je niet verzekeren, maar de medische kosten die eruit voortvloeien wel, namelijk met een hondenverzekering.

Hoe agressie van honden wordt tegengegaan moet nog verder uitgedacht worden. De politiek is in ieder geval wel serieus bezig met maatregelen.

Beoordeel deze website
Mobiele versie afsluiten