Dieren zijn meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering

Wist je dat dieren meeverzekerd zijn op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren? Als ze schade aanrichten aan bezittingen van anderen, kun je de schade claimen bij de verzekeraar. Maar let wel op, want er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Verzekeraars bieden een ruimere dekking dan alleen schade door huisdieren. Ook particulier gehouden paarden zijn bijvoorbeeld verzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering. Indien je de paarden gebruikt om paardrijlessen te geven, zijn ze weer niet verzekerd. Zodra de dieren zakelijk ingezet worden moeten ze ook op de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering verzekerd worden.

Als eigenaar van een dier draag je een risico aansprakelijkheid

Schade door dieren is verzekerd, omdat de verzekeraars hierbij kijken naar de wettelijke omschrijving. Als eigenaar van een dier draag je een risico aansprakelijkheid. Dat wil zeggen dat jij verantwoordelijk bent voor de gedragingen van jouw dieren, ook als de schade jou niet te verwijten is. De schade die jouw dieren aanrichten moet jij vergoeden.

Let op! Niet altijd wordt de volledige schade uitgekeerd

Het is te simpel om te stellen dat een schade door dieren ook volledig verhaald kan worden op de eigenaar van de dieren. In sommige gevallen heeft het “slachtoffer” ook gedeeltelijk schuld aan de ontstane schade. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het uitlokken en plagen van dieren. In dat geval kan een percentage van de schade voor eigen rekening van het slachtoffer blijven.

Beoordeel deze website
Mobiele versie afsluiten