Hoe gelukkig zijn huisdieren?

De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat onderzoeken hoe het staat met het welzijn van huisdieren. In 2017 worden er naar schatting 33,4 miljoen huisdieren gehouden in Nederland, maar zijn de dieren zelf wel zo gelukkig?

Wij hebben het beste voor met onze huisdieren, maar wat is echt goed voor de dieren? Lees maar eens verschillende boeken over het houden van huisdieren. Het ene advies van een deskundige staat lijnrecht tegenover het advies van een andere deskundige. Daar is iets tegen te doen door wetenschappelijk te onderbouwen wat goed is voor onze huisdieren. We houden u op de hoogte van het onderzoek.

Wat is goed voor uw huisdier?

U kunt het geluk van dieren inschatten door te kijken hoe actief en enthousiast ze zijn. Met een hond gaat dat lukken, maar een kat wordt een ander verhaal. Die zijn meer op zichzelf en uiten zich minder goed. Voor een hamster en een cavia wordt het geluksgevoel nog lastiger om in te schatten. Bijvoorbeeld over konijnen wordt gezegd dat ze niet gelukkig zijn als ze altijd alleen in een hok zitten. Het wordt nog erger als ze ook nog altijd in een hok zitten op een donkere plek. Dieren hebben wel aandacht en afleiding nodig.

Voordat u een huisdier koopt moet u goed inschatten of u er voldoende aandacht aan kunt schenken. Als u doordeweeks vijf dagen in de week van huis bent en in het weekend een druk sociaal bestaan hebt, is een huisdier misschien niet verstandig. Houd ook rekening met hoge kosten. De medische kosten kunt u ondervangen met een goede dierenverzekering. Dat is zeker een aanrader.

Beoordeel deze website

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten