Hondenbelasting aftrekbaar voor belasting?

Het is toegestaan dat een hond ook een BV als baas kan hebben. En daarmee kan hondenbelasting fiscaal aftrekbaar zijn voor de belastingen. Tot nu toe werd aangenomen dat huisdieren alleen een natuurlijk persoon als baas kunnen hebben, en dat daarom hondenbelasting door een particulier betaald moet worden, en niet door een bedrijf. De hondenbelasting is een gemeentelijke belasting waarvan de hoogte varieert per gemeente. Deze varieert van euro 70 tot euro 200 per jaar.

Kan een hond een BV als baasje hebben?

Al enige tijd speelde er een geschil in de gemeente Molenwaard. Het baasje had zijn hond verkocht aan een BV die 100% in eigen handen is van deze particulier, en maakte daarom bezwaar tegen de aanslag hondenbelasting. In november 2015 was er een hoger beroep, waarbij de particulier in het gelijk werd gesteld. De gemeente heft normaliter geen hondenbelasting bij bedrijven, dus daarmee bespaart een particulier toch een aanzienlijk bedrag. Recent heeft de Hoge Raad zich uitgesproken en wederom de particulier in het gelijk gesteld.

Hondenbelasting kan fiscaal aftrekbaar zijn

Dit biedt kansen voor particulieren die een BV hebben, en die kunnen aantonen dat een hond een rol heeft in de bedrijfsvoering. Als zij aannemelijk kunnen maken dat de hond noodzakelijk is voor de bedrijfsvoering, is de hondenbelasting voor de BV en daarmee aftrekbaar voor de belasting. Er zijn diverse gemeenten die in beginsel geen aanslagen voor hondenbelasting naar bedrijven zenden, waarmee er helemaal geen hondenbelasting aan de orde kan zijn. Wellicht kunnen vervolgens ook andere kosten, zoals een hondenverzekering, fiscaal aftrekbaar zijn. Wij hebben dit niet fiscaal onderzocht, maar zijn erg benieuwd naar het standpunt van een fiscalist. Waarom is een belasting wel aftrekbaar, en overige kosten niet?

Hondenverzekering

Wilt u uw hond verzekeren tegen medische kosten? U kunt op deze website hondenverzekeringen vergelijken. Hieronder treft u een top 5 van veel gekozen verzekeringen voor uw hond aan.

HEMA hondenverzekering
Inshared hondenverzekering
OHRA hondenverzekering
Petplan hondenverzekering
Reaal hondenverzekering

Huis

Beoordeel deze website
Mobiele versie afsluiten