Hondenbelasting

Vrijwel elke hondeneigenaar is verplicht om belasting voor zijn hond te betalen. Zo’n driekwart van de Nederlandse gemeente heft deze gemeentelijke belasting. Met name dit gegeven maakt dat veel hondeneigenaren een grote ergernis hebben aan deze belasting. Waarom hoeft de ene niet te betalen, en de ander wel? Anderzijds hebben andere burgers zonder hond wel degelijk last van honden vanwege de veelvuldig aanwezige hondenpoep.

Hoogte hondenbelasting varieert sterk

De hoogte van de hondenbelasting kan sterk variëren per gemeente. De website CijferNieuws.nl heeft onderzoek gedaan naar de hoogte van de hondenbelastingen. Gemiddeld betaalt een hondeneigenaar zo’n 46 euro voor de eerste hond en 66 euro voor een tweede hond. De prijzen kunnen echter sterk uiteenlopen. Er zijn veel gemeentes waar je zo meer dan 100 euro per hond moet betalen. Zo betaal je in Rotterdam zeker zeven keer zoveel belasting voor een hond als in de buurgemeente Ridderkerk.

Controle hondenbelasting

De meeste gemeenten controleren in beperkte mate op het bezit van honden. Een inspecteur van de gemeente – die als taak heeft controleur hondenbelasting – komt een keer in de paar jaar langs bij huizen, of bij nieuwe bewoners, en vraagt of er een hond als huisdier wordt gehouden. Het heeft weinig zin om het te verzwijgen, want u loopt dat het risico op een boete voor belastingontduiking. Die kan oplopen tot bijvoorbeeld 250 euro per jaar per hond in Amsterdam, met terugwerkende kracht.

Sommigen doen bijzondere dingen om het betalen van hondenbelasting te ontwijken. Een Duits hondenbaasje maakte het wel heel gek. Hij stelde jarenlang dat zijn huisdier niet een hond is, maar een schaap. Nou lijkt de hond ook wel op een schaap. Maar de gemeente heeft het huisdier laten testen door een huisarts, en daar bleek snel dat het toch echt een hond is.

Beoordeel deze website

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten