Huisdieren kunnen vergiftigd worden door ons eten

Wist u dat het eten van avocado’s voor huisdieren dodelijk kan zijn? Het zijn gezonde vruchten, maar leg ze maar niet bij een konijn in het hok. Voor honden en katten is het niet dodelijk, maar ze kunnen er wel ziek van worden. Huisdieren worden vooral vergiftigd door drugs.

Uit cijfers van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum van het UMC Utrecht blijkt dat huisdieren steeds vaker vergiftigd worden door ons eten of onze gewoontes. Het informatiecentrum krijgt jaarlijks tienduizenden telefoontjes van dierenartsen met vragen over vergiftigingsverschijnselen. In 2015 ging het om 5.418 telefoontjes. De vraag hebben het meest betrekking op honden (68%) en katten (24%). Deze telefoontjes gaan natuurlijk niet allemaal over vergiftigingsverschijnselen door avocado’s, maar wel in toenemende mate.

Drugs is een groot probleem

Ongeveer in 10% van de telefoontjes naar het informatiecentrum gaat het om vergiftiging door drugs, en dan met name cannabis. Een hond eet bijvoorbeeld een stuk spacecake op. Een ander probleem is het opeten van navulvloeistof van e-sigaretten. Middelen die een bedwelmend effect hebben, kunnen dodelijk zijn voor dieren. Pas hier dus mee op.

Ook voedingsmiddelen kunnen dieren ziek maken

Avocado’s zijn slecht voor dieren, maar er zijn meer voedingsmiddelen die dieren niet binnen moeten krijgen. Het informatiecentrum krijgt vooral meldingen binnen over chocolade (57% van de aan eten gerelateerde meldingen). Ook kauwgum met xylitol is slecht. Het kan leverproblemen veroorzaken. Pas bijvoorbeeld ook op met uien en rozijnen.

Het is niet voor niets dat producenten van hondenvoer veel tijd en geld investeren in onderzoek.

Beoordeel deze website
Mobiele versie afsluiten