Oorontsteking bij honden

De meeste van ons hebben wel eens een oorontsteking gehad en weten zelf hoeveel pijn dit kan doen. Ook onze trouwe viervoeters moeten regelmatig afzien. Wist je dat oorontsteking één van de meest voorkomende kwalen is bij de hond? Hoe herken je het, en wat kun je doen of juist laten? Lees er alles over!

Heel veel dingen gaan vanzelf weer voorbij. Bij een oorontsteking is dit helaas meestal niet het geval. Je hond is nu meer dan ooit afhankelijk van jouw goede zorgen.

Als woef woef auw auw wordt

Als baasje herken je bij een hond met oorontsteking meestal vrij snel dat er iets mis is. Zo kunnen de oren gaan stinken en is er mogelijk veel pus zichtbaar. Ook zal je harige kompaan meer dan anders:

  • schudden met zijn kop

  • zijn kop schuin houden

  • krabben aan het oor

  • piepen van de pijn (bij aanraking)

Het kan ook zijn dat je anders altijd trouwe lobbes ineens niet meer reageert als je hem roept en commando’s lijkt te negeren. Vaak geen onwil, maar eerder een signaal dat er iets niet goed is.

Oorontsteking hond: de meest voorkomende boosdoeners

De ene oorontsteking is de andere niet. Zo wordt er een verschil gemaakt tussen een acute oorontsteking en een chronische ontsteking. Vaak wordt een oorontsteking veroorzaakt door bacteriën, gisten of oormijt. Rassen die hangende oren hebben of rassen met veel haren in de gehoorgang zijn doorgaans gevoeliger voor het krijgen van een oorontsteking.

Ook huidproblemen of vreemde voorwerpen kunnen een oorontsteking veroorzaken. Ook een onjuist doorgevoerde behandeling met zalf kan zorgen voor problemen. Vaak gaat het hier om antibiotica zalf die niet lang genoeg gebruikt wordt of gevallen waar oude zalf wordt gebruikt. Dit kan leiden leiden tot een chronische oorontsteking.

Hier hebben we wel oor naar: do try this at home

Gelukkig zijn er ook heel veel natuurlijk middeltjes die je kunt gebruiken om de ontsteking te behandelen. Dit hoeft helemaal geen hogere wiskunde te zijn, sommige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zijn makkelijk in gebruik en blijken heel effectief. Er zijn tal van manieren om oorontsteking bij je hond natuurlijk en doeltreffend te behandelen.

Jij kent je hond als geen ander, als het niet goed gaat dan merk je dat. Houd je viervoeter, zijn oren en zijn gedrag goed in de gaten en raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts.

Hondenverzekering

Met een hondenverzekering bent u doorgaans gedekt voor de kosten van de behandeling van een oorontsteking, zowel het standaardconsult als – afhankelijk van de benodigde behandeling – het toepassen van een in Nederland goedgekeurd dierenmedicijn (geregistreerd diergeneesmiddel). Kijk bij de verschillende hondenverzekeringen voor meer informatie.

Beoordeel deze website

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mobiele versie afsluiten